GPZ GPZ
  • Domov
  • Odkup mleka
  • Kmetijski repromaterial
  • Center bikovega semena
  • smaXtec
  • Glas dežele
  • Aktualno
  • O nas
Naslov
GPZ z.o.o., Puchova 2a, SI-1235 Radomlje, Slovenija
Telefon
+386 (0)1 721 88 41
Email
info@gpz.si
Facebook
  • facebook

 About us

  Chi siamo

  Über uns

© GPZ z.o.o., 2025. Vse pravice pridržane.

  • Politika zasebnosti
  • Politika varovanja osebnih podatkov
  • Piškotki

Vročinski stres in mastitis

Nazaj
Dell
  • Facebook
  • mail
Krave so zaradi velike proizvodnje toplote v vampu veliko bolj občutljive na vročino kot ljudje: že temperature nad 25 °C imajo negativen učinek na živali.

Med vročinskim stresom sta za krave molznice ključna dva pojava:

  • znižanje konzumacije suhe snovi (SS) ter
  • pojav subklinične vampove acidoze.

Krave imajo, tako kot ljudje, v obdobju vročinskega stresa slabši apetit kot v hladnejših dneh. Konzumacija SS se med vročinskim stresom zmanjša, spremeni pa se tudi sestava zaužitega obroka. Krave zato, ker pri prebavljanju vlaknine nastaja večja količina toplote, ki se je morajo znebiti, v vročih dneh raje posegajo po koncentratih in bolj zbirajo krmo. V obdobjih vročinskega stresa se zniža čas prežvekovanja, oslabijo pa tudi kontrakcije vampa. Zaradi vročine krave v vročih dneh jedo manjkrat, torej zaužijejo manj večjih obrokov, več pa zvečer in ponoči.

Posledice vročinskega stresa

Vročinski stres zaradi znižane konzumacije in spremenjene sestave zaužitega obroka vpliva zlasti na mlečnost, sestavo in kvaliteto mleka ter na plodnost živali.

Zaradi subklinične acidoza se pojavi tudi laminitis in šepanje, znižana odpornost živali pa je razlog za povečano število infekcijskih bolezni, npr. mastitisa.

Znižana mlečnost

Znižana mlečnost je zlasti posledica znižanega zauživanja SS. Pri temperaturah nad 32 °C lahko pričakujemo 8 do12 odstotokov nižjo konzumacijo suhe snovi in 20 do 30 odstotkov padca mlečnosti! Največ na mlečnosti zgubijo krave v zgodnji laktaciji oziroma na vrhu laktacije, ker imajo bolj intenzivno presnovo, večjo konzumacijo suhe snovi in zato večji problem, kako se znebiti odvečne toplote. Pri visokoproizvodnih kravah lahko torej zaradi vročinskega stresa zgubimo tudi štiri litre in več mleka dnevno.

Izguba mleka pa ni omejena le na obdobje vročinskega stresa ampak vpliva na potek cele laktacije.

Spremenjena sestava mleka

Spremenjeno zauživanje suhe snovi (manj vlaknine) in subklinična acidoza vampa pomenita tudi spremenjeno okolje za mikroorganizme v vampu. Razvijejo se druge vrste mikroorganizmov, posledica pa je spremenjeno razmerja med maščobnimi kislinami v vampu, to pa privede do spremenjene sestave mleka. Znižata se tako odstotek mlečnih beljakovin kot odstotek mlečne maščobe v mleku. Zniža pa se tudi odstotek suhe snovi v mleku, ob tem pa se zviša zmrziščna točka mleka.

Znižana kvaliteta mleka

Za obdobje vročinskega stresa je značilno tudi povečano število somatskih celic v mleku. V času stresa se poveča količina stresnih hormonov, ti pa povzročijo znižano odpornost živali.

Zaradi padca odpornosti živali se začnejo razmnoževati mikroorganizmi, ki so »dremali« v vimenu, hkrati pa se poveča možnost novih intramamarnih infekcij – mikroorganizmi, ki udrejo skozi seskov kanal večkrat uspešno inficirajo vime, ker se krave z znižano odpornostjo manj uspešno borijo proti infekciji.

Vročina nudi tudi pogoje za hitrejše razmnoževanjem mikroorganizmov v okolju živali (torej okoljskih povzročiteljev). Ker je teh v okolici živali več, sta povečanu tako imenovnani infekcijski pritisk kot povečana možnost infekcije vimena. Zato se v poletnem obdobju poveča število okoljskih mastitisov.

Kaj lahko naredimo:

  • živalim zagotovimo senco,
  • dobro prezračujmo hleve
  • prilagodimo obrok živali, kot tudi način in čas krmljenja (krave v tem obdobju več jejo ponoči, večkrat jim porivamo krmo v jasli in jih spodbujamo, da žrejo večkrat na dan),
  • zagotovimo dovolj pitne vode (dovolj mest za napajanje: vsaj eno na 20 živali in dovolj velik pretok vode: vsaj 20 L /minuto!)

Ukrepi povezani z mastitisom:

  • na paši zagotovimo dovolj sence, zagotovimo, da senčna mesta, kjer se zadržujejo krave niso blatna. Senčna mesta so lahko v takih razmerah vir okoljskih povzročiteljev mastitisa.
  • V hlevu več pozornosti posvetimo čistoči ležišč: večkrat in bolj temeljito nastiljamo. Tako preprečimo razmnoževanje mikroorganizmov na ležiščih.
  • Zatiramo muhe, ki so v takih razmerah pogosto vektor za prenos mikroorganizmov.
  • Še bolj se posvetimo pravilni molzni rutini, zlasti pripravi vimena na molžo.

Še več o zdravju krav: http://zdravovime.blogspot.com/2012/06/vrocinski-stres-in-mastitis.html

Prejšnja novica
Parklji in seski
Naslednja novica
Čiščenje sesnih gum

Prijavite se na novice in bodite prvi obveščeni o aktualnostih!

Zahvaljujemo se vam za vašo prijavo na naše e-novice.

GPZ z.o.o.

Puchova 2a, SI-1235 Radomlje, Slovenija

Telefon:

+386 (0)1 721 88 41

Email:

info@gpz.si

  • facebook

© GPZ z.o.o., 2025. Vse pravice pridržane.

  • Politika zasebnosti
  • Politika varovanja osebnih podatkov
  • Piškotki

Uporabljamo piškotke, da vam ponudimo najboljšo uporabniško izkušnjo in izboljšamo kakovost našega spletnega mesta. Več o tem, katere piškotke uporabljamo in kako jih lahko upravljate posamezno, lahko izveste s klikom na spodnji gumb.

Nastavitve piškotkov

Vaša zasebnost

Ko obiščete katero koli spletno mesto, mesto lahko shrani ali pridobi informacije iz vašega brskalnika, večinoma v obliki piškotkov. Te informacije se lahko navezujejo na vas, vaše nastavitve, vašo napravo ali pa skrbijo, da vaše spletno mesto deluje v skladu z vašimi pričakovanji. Te informacije običajno ne razkrivajo neposredno vaše identitete, vendar vam lahko zagotovijo bolj prilagojeno spletno uporabniško izkušnjo. Nekatere vrste piškotkov lahko zavrnete. Klikajte različna imena kategorij, da si ogledate več informacij in spremenite privzete nastavitve. Blokiranje določenih vrst piškotkov vpliva na vašo uporabo tega spletnega mesta in naše storitve. Več informacij

Obvezni piškotki
Ti piškotki so nujni za delovanje spletnega mesta, zato jih v naših sistemih ni mogoče izklopiti. Običajno so nastavljeni samo kot odziv na vaša dejanja, ki vodijo do storitvenih zahtev, na primer nastavitev zasebnosti, prijava ali izpolnjevanje obrazcev. Na voljo imate nastavitev, da brskalnik blokira te piškotke ali vas opozori na njih. V tem primeru nekateri deli spletnega mesta ne bodo delovali.
Vedno aktivni
Piškotki za učinkovitost delovanja
S temi piškotki štejemo obiske in izvor prometa, da lahko merimo in izboljšamo učinkovitost delovanja našega spletnega mesta. Z njimi prepoznamo, katera mesta so najbolj in najmanj priljubljena, in opazujemo, kako se obiskovalci pomikajo po spletnem mestu. Podatki, ki jih piškotki zbirajo, so združeni in anonimni. Če uporabo teh piškotkov zavrnete, ne bomo vedeli, kdaj ste obiskali naše spletno mesto.
Piškotki za ciljno usmerjenost
Te piškotke nastavijo naši oglaševalski partnerji. Partnerska oglaševalska podjetja jih lahko uporabljajo za izdelavo profila vaših interesov, ki ga nato uporabijo za prikazovanje ustreznih oglasov na drugih spletnih mestih. Pri delu uporabljajo edinstveno prepoznavanje vašega brskalnika in naprave. Če zavrnete uporabo teh piškotkov, ne boste deležni našega ciljnega spletnega oglaševanja.