Vezalec toksinov

Širokospektrni vezalec toksinov

Mikotoksini so strupeni sekundarni izločki plesni, ki kontaminirajo poljedelske proizvode, hrano in krmo. Njihova prisotnost v živalski krmi povzroča presnovne težave, nižjo konverzijo krme, padec imunskega sistema in reprodukcijske motnje pri živalih, v skrajnih primerih pa tudi zastrupitve. Vsebnost toksinov v rastlinah je odvisna od več dejavnikov: vremena, mehanskih poškodb (toča, škodljivci), kolobarja, obdelave tal in sorte oziroma hibrida…

Ker imajo mikotoksini različne kemijske sestave in velikost molekule, je nekatere zelo enostavno vezati in jih veže praktično vsak medij, ki ima veliko površino vezave (gline, stene kvasovk…), drugih mikotoksinov pa enostavni vezalci mikotoksinov ne vežejo. Enostavno se vežejo AFLATOKSINI, težje pa TRIHOTECENI, FUMONIZINI IN ZEARALENONI.

Zato je francosko podjetje OLMIX razvilo edinstveno tehnologijo za vezavo širokega spektra toksinov. S povečanim vmesnim prostorom med plastmi Montmorijonita in dodanim ekstraktom morski alg (Ulva sp.) zagotovimo širok spekter vezave.

Prednosti vezalca MMi.S:

• Ne veže vitaminov in mineralov

• Ima širok spekter vezave

• Deluje pri različnih pH vrednostih

• Učinkovit pri nizkih odmerkih

• Je v mikrogranulirani obliki za lažje mešanje s krmo

Vezalec MMi.S dodajamo direktno v krmo (zmešamo med krmila in dodamo v mešalni voz). Pri nizki kontaminaciji s toksini se doda 1g/kg zaužite suhe snovi/žival/dan (prežvekovalci), pri visoki pa 2g/kg SS/žival/dan.

Več in bolj podrobno pa v brošuri MMi.s

Close Menu