Koronavirus in odkup mleka

Zdaj je že vsem jasno, da bodo pri oddaji mleka nastopile težave, saj mlekarne nimajo interesa odkupiti ali prevzeti več kot lahko prodajo. Prav prodaja izdelkov pa se bo, saj so zaprte šole, vrtci, ni zabav, ni javnih prireditev, gostilne in restavracije se praznijo. To pomeni, da bi zdaj morala država oziroma blagovne rezerve prevzeti vlogo odkupovalca, sicer bo prišlo do hudega finančnega poloma kmetij. In to ravno zdaj, ko so si nekoliko opomogle od posledic predolgo trajajoče nizke odkupne cene.

Kako naprej

Seveda smo poskušali dobiti nasvet, kako zmanjšati prirejo mleka in to v času, o krave stopajo v najbolj produktivno obdobje. Žal enostavnega nasveta nam ni uspelo pridobiti, kaj šele kakršnegakoli recepta za hitro rešitev. Po telefonu nam je dr. Andrej Toplak pojasnil, da ni mogoče kravi, ki ima genetski potencial, da daje 50 litrov, enostavno in brez posledic  za kravo zmanjšati prirejo na 20 litrov na dan. Kaj torej narediti ob tem, da lahko pričakujemo težave pri oskrbi s krmili in odvozu mleka, če ne bo posredovala dražva. Ker vsak rejec krmi svoj obrok, prilagojen svojim kravam, je ta čas vse, kar lahko naredite to, da kontaktirate svoje strokovnjake za prehrano živali in čimbolj uravnotežite obrok, da ne povzročite trajnih posledic visoko produktivnih krav, v katere ste vložili ogromno dela in denarja za visok genetski potencial.

Ne bo enostavno, ker je vzreja vrhunske krave molznice nekaj, kar traja vrsto let, včasih cele generacije. Doktor Toplak pojasnjuje: »Medtem, ko bike lahko damo iz hleva in pripeljemo nove, so krave druga zgodba. Če jo damo iz hleva, smo ob potencial, v katerega smo vlagali deset in več let. Če jo obdržimo in začnemo stradati hranil, jih lahko povzročimo doživljenjsko ketozo in vemo, kaj to pomeni. Zato je trenutno res edini možni nasvet – preglejte zaloge krmil, ne stradajte krav. Pokličite svoje strokovnjake za rejo in uravnotežite obroke, če vam bo zmanjkalo nekaterih krmil. Znanja imamo dovolj in v kriznih razmerah se bo najprej pokazalo, koliko ga res imamo.«

Seveda, bo virus izvenel, vendar nihče ne ve kdaj. Žal bo škoda bo velika, veliko bo tudi umrlih. Vi, kmetje boste utrpeli ogromno škodo, tako kot celotno gospodarstvo, vendar če boste uspeli obdržati krave z visokim gentskim potencialom v dobri zdravstveni kondiciji imate možnost, da bodo vaše kmetije po krizi hitreje okrevale.

Close Menu