Akcijska Ponudba!

AKCIJSKA PONUDBA za krmila v Biltenu
OD 01.02.2018 do 31.03.2018

POPUSTI 9 % DO 10 %

 • JATA EMONA
 • LEK VETERINA
 • PANVITA 
 • TECNOZOO
 • TMK ČRNCI

Bilten                     Prodajni pogoji

Poslovni partnerji Centra bikovega semena imajo tradicijo, so zanesljivi, svetovno priznani, s ponudbo najboljših bikov za mlečno in mesno prirejo.

 • Kako kislo bo mleko...

  Društvo Glas dežele, v sodelovanju z gorenjskimi kmeti, vabimo na okroglo mizo »Kako kislo bo mleko ob zaključku naslednje kmetijske politike,«...
 • Občni zbor GPZ 2018

  Govedorejsko poslovno združenje vabi vse člane na 14. občni zbor  GPZ z.o.o.,ki bo v četrtek, 8.3.2018 ob 9,30 uri, na kmetiji Podpečan,...
 • Tradicionalni 10. strokovni dnevi GPZ

  Vljudno ste vabljeni, da se udeležite strokovnih dnevo GPZ, in sicer:- v ponedeljek, 4. 12. 2017 ob 10. uri v Domžalah – gostilna pr'Mngan - v torek...
 • Nagradna igra Actiprot

  No, nekaj točnih odgovorov smo prejeli na e-naslov: nagrada.zoo@gmail.com. Ni več veliko časa, tako da ne pozabite, da je zadnji dan jutri ob 12. uri.
 • Sejem v komendi -jesen 2017

  GPZ, z.o.o. vas vabi, jih obiščete na jesenskem sejmu v Komendi v dneh od 6. do 8. oktobra 2017. Razstavni prosto je v šotoru 7 (pri tribunah), takoj...
Home » Komisar Hogan napoveduje nove ukrepe na mlečnem trgu

Komisar Hogan napoveduje nove ukrepe na mlečnem trgu

Evropski komisar je imel v ponedeljek 9. oktobra zelo zanimiv nastop na Svetu za kmetijstvo in ribištvo. Zanimiv v smislu, da nam za leto 2018 napoveduje precejšnje, celo drastične spremembe na mlečnem trgu.
Namreč, kot je poudaril Hogan, EU mora nujno rešiti problem izjemno velikih zalog SMP (mlečnega prahu iz posnetega mleka), ki jih trenutno zadržuje v intervencijskih zalogah. Trenutno je v sklopu tega intervencijskega ukrepa na zalogi več kot 380.000 ton SMP, ki jih bo potrebno na vsak način razprodati. Do sedaj je bil poskus prodaje popolnoma neuspešen, saj so od pričetka tenderja za prodajo zalog, pred skoraj enim letom, uspeli prodati vsega skupaj le 140 (!) ton. V istem obdobju pa je na novo prišlo na zalogo več kot 30.000 ton SMP. Neuspešna prodaja je po eni strani posledica previdnega pristopa, da ne bi škodovali okrevanju mlečnega trga konec 2106 in v začetku 2017, ter nezainteresiranosti kupcev, ki so imeli možnost kupovati SMP iz tekoče proizvodnje po zelo nizkih cenah.
Rast zalog je posledica zanimive špekulacije oziroma zelo posebnega položaja, ki je nastal z rastjo cen masla, oziroma z izjemnim, še nikoli videnim povpraševanjem po maslu. Zato, da bi mlekarne ustregle povpraševanju po maslu, so bile prisiljene posneto mleko prašiti v SMP. Ker pa je cena SMP zelo nizka, celo nižja od intervencijske cene v EU (169,80/kg), so SMP raje kot na trg ponudili v odkup za intervencijske zaloge. Nizki ceni SMP navljub, se je zadeva še vedno izplačala, saj so dobro zaslužili s prodajo masla, celo tako dobro, da so za mleko na spot tgih lahko plačevali tudi 45 centov in več. Vendar pa se je položaj sedaj močno spremenil, poudarja komisar: visoko povpraševanje po maslu in sirih je povzročilo rast cen, tako da se je povprečna evropska odkupna cena mleka približala 35 centom. Trg je torej v celoti okreval, to je zdaj realnost in ne potrebuje več pomoči. Edina šibka točka je pravzaprav SMP, in ravno tu bo potrebno hitro in ostro ukrepati. Na eni strani bo potrebno poskrbeti za odprodajo obstoječih zalog, po drugi strani pa preprečiti nastajenje novih.
Komisar za naslednje leto zahteva korenite spremembe intervencije. »Status quo nikakor ni več opcija«, pravi in za leto 2018 napoveduje praktično ukinitev intervencije. Ta napoved pa zna vsem v mlečni verigi močno zagreniti življenje  v naslednjem letu. Ob napovedani rasti prireje mleka 0,7% (1 mio ton) v letu 2017 in podobno tudi v 2018,  napovedani ukinitvi odkupa SMP za intervencijske zaloge, ter odprodaji SMP iz zalog, nam torej grozi prava poplava mleka. Le upamo lahko, da se je g. Hogan, tako kot že kdaj prej, mogoče zarekel in da ukrepi le ne bodo tako drastični, kot je napovedal. Saj vsi vemo, kaj nam poplave povzročijo, kajne.
Originalni članek  si lahko preberete na povezavi…